ANSAMBL / UMJETNIK ZA HITNE INTERVENCIJE

Premijera:
25.05.2018
Autor:
Jasna L. Vinovrški i Clement Layes
Redatelj:
Jasna L. Vinovrški i Clement Layes
Kostimografija:
Ana Savić-Gecan
Scenografija:
Clement Layes // Jonas Maria Droste, Clément Layes
Koreografija:
Jasna L. Vinovrški i Clement Layes
Rasvjeta:
Bojan Gagić
Producent:
Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa Platformom HR i u suradnji sa ZKM-om
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Ansambl: Koraljka Begović, Ema Crnić, Dina Ekštajn, Nastasja Štefanić, Martina Tomić, Ana Vnučec, Branko Banković // Emergency artist: Dina Ekštajn, Ana Vnučec and Stevie Koglin

Autori: Jasna L. Vinovrški i Clement Layes

 

1. A N S A M B L/koreografkinja-Jasna L. Vinovrški

Ansambl je rad koji proučava različite dinamike unutar ''Studija za suvremeni ples”, plesnog ansambla koji postoji već 55 godina.  Riječ ansambl potječe od francuske riječi “ensamble”, čije izvorno značenje je zajednica.

Kako funkcionira međusobna povezanost te održavanje zajedničkog plesnog izričaja između članova ansambla u današnjem kontekstu u kojemu je prisutna sve veća prekarnost uvjetovana ekonomskim i društvenim stremljenjima? U strukturama kao što je ansambl, stabilnost, kontinuiranost i dugoročnost predstavljaju temeljne vrijednosti, ali prekarnost, s druge strane, zahtijeva agilnost, multitasking, prilagodljivost, orijentiranost na kratkoročne projekte i površne kolaboracije. Kako se to očituje na dinamiku rada ovog plesnog ansambla? Koje stvaralačke i perfomativne strategije se koriste u nastojanju održavanja  “ensamble” - zajedništva  i dublje povezanosti među izvođačima?

Proces se temelji na istraživanju odnosa pokreta i govora, kroz asocijativan i improvizacijski pristup, sa ciljem otkrivanja performativnih stanja u kojima dinamike ansambla mogu postati vidljive.

 

2.  UMJETNIK ZA HITNE INTERVENCIJE /koreograf-Clement Layes

UMJETNIK ZA HITNE INTERVENCIJE

Mogućnost neuspjeha uglavnom je neizgovorena. U našem konkurentskom društvu potaknutom uspjehom, nužnost je pravilo: čovjek se konstantno usavršavati i mijenjati prema vlastitim uspjesima i neuspjesima. Umjetnik za hitne intervencije se treba suočiti s izazovom ove emocionalne praznine u kojoj svi plivamo, na ovaj ili onaj način. Ovo djelo istražuje naš strah od neuspjeha i našu ambiciju za uspjehom. Postavlja se pitanje: kako učimo u stanju izvanrednog stanja?