HRABRI MORNAR

Autor:
E. C. Segar
Redatelj:
Petra Radin
Kostimografija:
Anita Paić
Scenografija:
Patricio Alejandro Aguero Marino
Glazba:
Saša Miočić
Rasvjeta:
Alen Marin
Ton:
Saša Miočić, Ivana Husar Mlinac
Tehnika:
Ivor Bilić
Producent:
Kazalište tvornica Lutaka & CZK Histrionski dom, Jurica Ester
Predstava je:
Arhiva
Izvođači:
Filip Detelić - Popaj, Maja Katić - Oliva, Marko Hergešić- Grubač/ Pero Ždero
Puna cijena karte:
30
Cijena karte sa popustom:
0

Popaj je lik iz Segarovog stripa i crtanog filma kojeg vole veliki i mali.

Nezaobilazan je dio djetinjstva današnjih roditelja, baka i djedova. Taj simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na ogromnim podlakticama zahvaljujući špinatu stječe ogromnu snagu i bez ikakve muke pobjeđuje suparnika Badžu, koji pokušava osvojiti njegovu djevojku Olivu.

Popaj je star već 87 godina, ali on je svevremenski, nikada ne stari. Činilo nam se zanimljivo jednog tako popularnog lika vratiti među djecu, kao podsjetnik na prava slabijih i ugnjetavanih, ali ga i staviti u današnje vrijeme i to - u naše podneblje.

Jednog dana Popajeva djevojka Oliva poželjela je za godišnjicu njihove ljubavi ni više ni manje nego koraljnu ogrlicu. Nikakav problem za jednog mornara. Digao je sidra i uputio se prema otoku Zlarinu, poznatijem kao otoku koralja.

No, kada se usidrio pored najduže hrvatske rive pomislio je da je pogriješio jer na otoku, koji je oduvijek bio prepun života, nije ugledao niti jednog čovjeka.

Tko je ukrao ljepotice? Tko je ukrao koralje? Popaj je krenuo u avanturu jer mora ispuniti želju svoje voljene, za koju je pojeo toliko špinata i vodio strašne borbe sa Grubačem. Grubač? Možda je opet taj bradati div čuo Olivinu želju i korak ispred Popaja uništio i ljude i koralje ne bi li ljepotica bila konačno njegova. Ili Pero Ždero? Nikada nije bio zadovoljan s onim što ima, i uvijek je želio još. Ili morska vještica, koja mu se konačno osvetila za sve muke koje joj je zadao pravedni Popaj?

Kako bilo, otok je prazan. A prazan je i obližnji Krapanj gdje je u trenutku očaja htio kupiti makar spužvu za Olivinu kolekciju mirisnih kupki. Nema ogrlice, nema spužve... Popaj je u gadnom problemu. A Oliva postaje sve nestrpljivija…

Predstava Popaj na vrlo duhovit način približava djeci ljepotu hrvatskih otoka i u zimskom periodu, ali i neke vrijednosti i vrline kao što su skromnost, hrabrost i poštenje.

Vežite se i uletite u svijet bajke sa Tvornicom lutaka!

                              

  HRABRI MORNAR – opis predstave

Jednog običnog jutra, Popaj odluči krenuti na brod, zaželio se samoće i otvorenog mora. Sa sobom vodi jedino Ćaknutu koku. Oliva, nezadovoljna jer opet ostaje sama na svjetioniku, potrpa cijeli ormar u svoj kufer i ubaci se na brod kao slijepa putnica. Međutim, nije jedina. Slijedi je Grubač, koji pošto poto želi da Oliva postane njegova djevojka. Otvoreno more, Grubač, Oliva, Ćaknuta koka i Popaj na brodu – dovoljno je za komediju. Ako još pridodamo oluju i nasukavanje na otoku koralja – Zlarinu, pokušaj Olive da natjera Popaja na vjenčanje, ljubomoru Grubača i uvijek gladnog Peru Žderu, zajamčena je dobra zabava, i malima i velikima.