GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ

Premijera:
24.02.2017
Autor:
Mate Matišić
Redatelj:
Zoran Mužić
Scenografija:
Miljenko Sekulić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Ton:
Marko Vodeničar
Tehnika:
Enes Hodžić i Daniel Pavlović
Marketing:
Elizabeta Vrbančić, Nikolina Radenić
Odnosi sa javnošću:
Igor Rogina
Producent:
Zlatko Vitez & GD Histrion
Predstava je:
Arhiva
Izvođači:
Ankica Dobrić, Joško Ševo i Zlatko Vitez
Puna cijena karte:
60

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: JOZEF i MARIJA.

Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom BOŽIĆNA BAJKA.

Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.

Humor, ironija, emocije,  čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.

Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.

Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…

Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini.

Zoran Mužić