GRIČKA VJEŠTICA

Premijera:
08.07.2018
Autor:
Marija Jurić Zagorka
Redatelj:
Dražen Ferenčina
Asistent redatelja:
Adnan Prohić
Adaptacija:
Dramaturgija: Vladimir Stojsavljević
Kostimografija:
Marita Ćopo
Scenografija:
Miljenko Sekulić
Koreografija:
Rajko Pavlić
Glazba:
Arsen Dedić // Stihovi: Drago Britvić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Ton:
Marko Vodeničar
Tehnika:
Enes Hodžić & Daniel Pavlović
Marketing:
Elizabeta Vrbančić i Nikolina Radenić
Odnosi sa javnošću:
Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić
Producent:
GD HISTRION
Predstava je:
Arhiva
Izvođači:
Mada Peršić, Janko Popović Volarić, Adnan Prohić, Petra Težak, Tomislav Martić, Zlatko Ožbolt, Aleksandra Demše, Ivica Pucar/Alen Šalinović, Žarko Savić, Martin Kuhar, Franjo Kuhar, Ivan Grčić, Dinka Vuković, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Sanja Marin, Slavica Knežević, Jasna Palić Picukarić, Ivan Vukelić, Ivan Bošnjak, Justina Vojaković Fingler
Puna cijena karte:
150 kn
Cijena karte sa popustom:
120 kn za grupe // 100 kn za umirovljenike, đake, studente i invalide

33. zagrebačko histrionsko ljeto - ljetna pozornica Opatovina

 

BARICA CINDEK – GRIČKA VJEŠTICA, istinita je priča o mladoj i lijepoj pekarici koja je Mariji Jurić Zagorki poslužila kao osnovni motiv za njezin najčuveniji roman, čiji naslov nosi ova kazališna predstava.

Histrioni već dugi niz godina njeguju izrazitu naklonost prema djelima Marije Jurić Zagorke pa su tako tijekom svoje četdesetdvogodišnje povijesti u Tkalčićevoj ulici Zagorki, iz zahvalnosti na onome što nam iza sebe ostavila, podigli spomenik (1991.), a na scenu postavili čak 4 uprizorenja njezinih djela, od kojih su neka postavljali i po nekoliko puta (u različitim adaptacijama i glumačkim postavama).

To su GRIČKA VJEŠTICA (1987.), KĆI LOTRŠČAKA (1990.), VITEZ SLAVONSKE RAVNI (1992.), GRIČKA VJEŠTICA (1994.), JALNUŠEVČANI (1995.) i KĆI LOTRŠČAKA (2017.) – SVEUKUPNO 6 premijera i više stotina izvedbi u Zagrebu i po RH.

Budući da i Zagreb i Histrioni vole Zagorku i ona je jedan od simbola i Zagreba, a i Histriona, nakon iznimno dobro primljene predstave KĆI LOTRŠČKA iz 2017. koja je slavila Zagreb, u 2018. godini logično je nastaviti sa najkapitalnijim i, očito, najpopularnijim Zagorkinim romanom GRIČKA VJEŠTICA.

U našem i Zagorkinom, sudbinski, čini se, sedmom, novom projektu, podjela je bazirana na trenutno aktualnim glumcima koji zasigurno, zbog odmaka vremena i današnjeg načina života, drukčije čitaju Zagorku, nego što se ona čitala u njezino vrijeme. No nepogrešivi instinkt i znanje redatelja Dražena Ferenčine od predstava ovakvog tipa čine spektakle u kojima se glumi, puca, pjeva… i kojima se raduju i glumci i publika.

Mlada pekarica i kramarica Barica Cindek bijaše izuzetno lijepa, vrlo živahna, pomalo koketna, sposobna i energična žena. Uz to udovica i materijalno neovisna, moglo bi se za ono doba reći, čak i prilično imućna. Te njezine kvalitete nisu ostale nezapažene u ondašnjem Zagrebu. Mnogi muškarci, a među njima i uglednici s Griča i Kaptola, ludovali su za njom…

…i, upravo je ta njezina ljepota neposredan krivac što bijaše optužena, a potom uhićena, kao vještica.

 

 

Histrioni su prvi put na Opatovini uprizorili Gričku vješticu 1987. godine. Scensku prilagodbu načinio je sam redatelj te predstave Miro Međimorec, a dramaturginja je bila Lada Kaštelan. Ulogu Nere igrala je diva Ena Begović, a ulogu Siniše igrao je Krunoslav Šarić.

Drugo uprizorenje 1994. godine uradio je Zlatko Vitez. Dramaturg mu je bio Borislav Vujčić. Ulogu Nere igrale su naizmjenično Lucija Šerbedžija i Barbara Rocco, a Sinišu po izboru čitatelja Večernjeg lista glumio je Goran Grgić. Uz ovu predstavu valja citirati Borislava Vujčića: 'Ako isključimo primjeran suodnos Krleže i Gavelle, Marinkovića i Spaića, teško je pronaći sustavni, promišljeni suodnos literature i redateljskog rukopisa do ovog koji se godinama događa između Zagorke i Viteza na Opatovini. ... Od Kćeri Lotršćaka, Viteza slavonske ravni pa do Gričke vještice, Vitez i Zagorka su u kazališno-literarnom suodnosu u kojem je došlo do obnavljanja povjerenja redatelja i književnika. ... Iako osporavana logikom književničkih vrijednosti, Zagorka se Vitezovim redateljskim rukopisom nametnula kao značajna kazališna osobnost.'

Ovogodišnja predstava se radi na temelju adaptacije Zlatka Viteza, a redatelj je Dražen Ferenčina. Dramaturg je Vladimir Stojsavljević. U ulozi Nere je Mada Peršić, a Sinišu glumi Janko Popović.

Vladimir Stojsavljević