STOKA SITNOG ZUBA

Premijera:
10.07.2021
Autor:
Nino Škrabe
Redatelj:
Zoran Mužić
Kostimografija:
Elvira Ulip
Scenografija:
Enes Hodžić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Ton:
Gordan Matejko
Tehnika:
Daniel Pavlović
Marketing:
Elizabeta Vrbančić, Ana Pavlović, Lea Galić
Odnosi sa javnošću:
Elizabeta Vrbančić, Igor Rogina
Producent:
GD Histrion
Predstava je:
Arhiva
Izvođači:
Damir Lončar, Davor Svedružić, Sanja Marin, Ognjen Milovanović, Tomislav Martić, Lara Nekić, Vanda Winter, Zlatko Ožbolt/Ivica Pucar, Borna Galinović
Puna cijena karte:
100 kn
Cijena karte sa popustom:
80 kn

„Stoku sitnog zuba“, novo djelo popularnog hrvatskog komediografa Nine Škrabea, najizvođenijeg histrionskog autora, režirao je najizvođeniji histrionski redatelj Zoran Mužić.

Nastavak je to izuzetno uspješne Škrabeove suradnje sa Zlatkom Vitezom i Histrionima (46 godina, 18 premijera) te niza velikih opatovinskih uspješnica („Ljubica“, „Idu svati“, „Muke po Iveku“, „Francekova teta“, „Fine strine s Opatovine“).

 

Junaci „Stoke sitnog zuba“ ljudi su koji nas okružuju i koje svakodnevno susrećemo, ali ih autor suptilno stavlja pod svoju ironijsku, grotesknu i parodijsku lupu. Priča je to o malograđanskoj, prigradskoj hrvatskoj sredini. Pred histrionskim gledateljima otkrit će se galerija zanimljivih karaktera iz gradića Horvatovca, predgrađa hrvatske metropole. Ruku pod ruku defiliraju vlastodršci i oporbenjaci, pripadnice i pripadnici svih mogućih smjerova šarolike hrvatske političke scene, lokalni osobenjaci i boemi, starosjedioci i dotepenci, europski komesari i nositelji plinskih boca, ljepotice i zvijeri.

 

„Stoka sitnog zuba“ obiluje neobičnim zapletima i raspletima, ljubavnim spletkama i kriminalnim radnjama, prožimanjem velegrada i malog mjesta, gradskog i seoskog mentaliteta,  glazbenim i glumačkim natjecanjima („kazalište u kazalištu“), tučnjavama (povijesni šakački dvoboj „crne“ i „crvene“ dame), šokantnim obratima i zamjenama identiteta. Tekst i predstava ne propuštaju nijedan mogući satirički ubod, usmjeren prema aktualnoj hrvatskoj situaciji i svakidašnjim problemima (korupcija, nepotizam, pronevjere, prijevare, netrpeljivost, medijska prepucavanja, odnos s Europom, afere svih mogućih boja).

Učmalost i predvidivost horvatovečke močvare prekida najava dolaska tajanstvenog, visoko pozicioniranog dužnosnika iz metropole, kojeg je horvatovečki općinski načelnik upoznao za boravka u metropoli i pobratio se s njim u opskurnom noćnom klubu. Tu se Škrabe kreće tragovima svojih omiljenih pisaca i komediografskih uzora, Gogolja („Revizor“) i Zagorke („Jalnuševčani“). Tko je zapravo zagonetni USKOK koji iznenada dolazi u Horvatovec? Sve završava senzacionalnim obratom.

 

Virtuozni, razigrani komad „Stoka sitnog zuba“, u dva dijela, s 9 glumaca i 11 karaktera, Nino Škrabe, majstor dijaloga, jezika i karakterizacije likova, prilagodio je atraktivnoj histrionskoj pozornici na Opatovini. Komad je režirao Zoran Mužić, najizvođeniji histrionski redatelj, pa se po drugi put (nakon „Finih strina“) na Opatovini susreću njihov najizvođeniji redatelj i najizvođeniji pisac, te velikani hrvatskoj pučkog glumišta, na čelu s dokazanim histrionskim prvacima, Damirom Lončarom, Davorom Svedružićem i Tomislavom Martićem. I opet će se u toplim zagrebačkim ljetnim večerima, pod srebrom mjeseca nad Gričem, razlijegati srdačni, gromoglasni smijeh.