DODIJELJENE NAGRADE 16. GUMBEKOVIH DANA

Objava: 30.03.2023

I ovi, šesnaesti po redu Gumbekovi dani, dokazali su opravdanost svog postojanja. Puna dva tjedna zagrebačku je publiku uveseljavalo trinaest kazališno-kabaretskih predstava, uglavnom zagrebačkih kazališta i kazališnih družina, uz jedno, sada već tradicionalno varaždinsko gostovanje Kerekesh teatra i opetovana uspostava post-pandemijskog kontakta s Umjetničkom radionicom Prizor iz Beograda. Uz puna gledališta, tih je trinaest predstava pratio i histrionski ocjenjivački sud u sastavu: Ankica Dobrić, predsjednica ocjenjivačkog suda; Marta Crnobrnja, scenografkinja i kćerka našeg Mladena Crnobrnje Gumbeka; i Branko Babac, predstavnik publike. Nakon studioznog vijećanja, nagrade 16. Gumbekovih dana odlučili su dodijeliti sljedećima:

Posebno priznanje dodjeljuje se Mirni Medaković Stepinac za ulogu Bebe u istoimenoj predstavi Ljubomira Kerekeša i Kerekesh teatra. Svojim komičarskim talentom Mirna je izazivala salve smijeha, ne libeći se niti od karikiranja same sebe i svojih fizičkih atributa, što se i njoj i publici višestruko isplatilo.

Posebno priznanje dodjeljuje se Kazalištu slijepih i slabovidnih „Novi život. Histrionskoj su se publici ove godine predstavili s predstavom Daniila Harmsa „Bam cabaret“ u kojoj su osim vrsnog vladanja scenskim prostorom, odabirom teksta pokazali i iznimnu svijest o aktualnoj društvenoj situaciji i globalnim problemima koji se transponiraju na osobne živote u kojima dojučerašnji progonjeni postaju današnji progonitelji i obratno.       

Gumbekova nagrada za najbolju mušku ulogu ove godine ide u ruke Lovre Jurage u predstavi „Studentica“ Dorotee Šušak i Divan Teatra. Lovro je vještom transformacijom kroz mnoštvo uloga, nikada se ne ponavljajući, karizmatične pojave i jakog te ugodnog glasa, dao naslutiti svoj glumački potencijal pa se nadamo da će mu ova nagrada biti poticaj za buduće glumačke uspjehe.

Dobitnica Gumbekove nagrade za najbolju žensku ulogu je Nina Kaić Madić za ulogu Jessice Al Rhawi u cabaretu „Zagrepčanke i statičar“ Ivana Lea Leme i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. U bez iznimke izvrsnom ansamblu, Nina se ipak izdvojila kroz svoju interpretaciju jednog zanimljivog lika s tajnom, kroz kojeg je ispričala snažnu priču o traumama današnjice, ujedno i nasmijavši i ganuvši publiku i ocjenjivački sud.

Najbolja predstava 16. Gumbekovih dana je cabaret „Zagrepčanke i statičar“ Ivana Lea Leme u produkciji Zagrebačkog kazališta Komedija. Riječ je o posveti današnjem Zagrebu punoj izvrsnih songova, a koju je autor i redatelj Ivan Leo Lemo stvorio potaknut iskustvom svojeg susjedstva u danima, mjesecima, a sad već i godinama nakon potresa. Kroz cijelu se predstavu osjeća iskrena ljubav prema Zagrebu, a snažno se nadovezuje i na zagrebačku kabaretsku tradiciju.

I za kraj, Nagradu za izuzetan doprinos i razvoj cabareta dobiva - Adam Končić. Adam Končić već punih dvadeset godina oduševljava na kabaretskoj sceni Grada Zagreba. U njegovom izvođenju i načinu ima nešto od naših starih kabaretista i pjesmara. Ima tu i Cilića i Paljetka i Šembere i Drageca Vrhovskog, ali niti u toj blizini Adam Končić nije izgubio svoj rukopis te će u povijesti zagrebačkog cabareta biti zapamćen kao autentični svjedok vremena i sjajan kabare-majstor. 

Ankica Dobrić

predsjednica ocjenjivačkog suda