NAGRADE VI. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA

Glumačka družina Histrion šesti put je ove godine organizirala Festival komedije Bobijevi dani smijeha u spomen na velikana hrvatskog glumišta Josipa Bobija Marottija koji je ne samo posebno volio kazališne komedije u kojima je ostvario iznimne uspjehe nego je volio humor i duhovitost i u životu, te je tako unosio radost i u životne sredine u kojima se kretao i bio iznimno omiljen. Tako je bilo i u Histrionu sve do konca 2010. godine kada je upravo na ovoj pozornici odigrao svoju posljednju ulogu Gazde Iveka u predstavi Zagrebački orkestar prema Jeanu Anouilhu. U Histrionu je redovito nastupao još od 1986. pa je to postala njegova druga kazališna kuća nakon Dramskog kazališta Gavella kojem je 1953. bio jedan od utemeljitelja i stalni član ansambla sve do umirovljenja. 

            Ocjenjivački sud VI. Bobijevih dana smijeha u sastavu kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac izražava zadovoljstvo raznolikošću i vrijednošću jedanaest predstava u službenom programu festivala, te dodjeljuje četiri ravnopravne nagrade za najveće prikazane domete.

            Nagrada za ulogu Marije u Gastarbajterskom Božiću Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion dodjeljuje se Ankici Dobrić koja silnom unutrašnjom snagom vrlo nijansirano uspijeva prikazati promjene koje tu protagonisticu iz pozicije žrtve patrijarhalnih shvaćanja vode do praga kasne ljubavi što joj omogućuje pronalaženje ranije nedostupnih životnih vrijednosti i potpuno ostvarenje kao potpunog ljudskog bića.

            Za ulogu supruge Gillian u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru Ostavljam te prema Edwardu Albeeju u režiji Matjaža Latina nagrađuje se Jasna Ančić koja na izvanredno dojmljiv način uobličuje sva različita lica žene koja u trenutku kada je muž želi ostaviti iza maske nesuprotstavljanja i podčinjenosti aktivira svu snagu ženstvenosti i ženskih strategija baziranih na dovitljivosti i inteligenciji koju prikriva tobožnjom naivnošću.

            Za ulogu gimnazijskog profesora Mateja koji želi da ga za prijemni ispit iz glume na akademiji pripremi veliki glumac na zalazu karijere i time pokreće kompleksnu intrigu uz složen prikaz bitnih elemenata stvaranja teatra u predstavi Zaboravi Hollywood Mira Gavrana u režiji Miroslava Međimorca i izvedbi Teatra Gavran nagrada se dodjeljuje Jakovu Gavranu koji je sugestivno oblikovao to lice postupnim otkrivanjem njegovih velikih glumačkih sposobnosti, otkrivajući da je iskazana želja za učenjem tek prikrivanje namjere ostvarenja nekih drugih, znatno dramatičnijih ciljeva.

            Za najbolju predstavu u cjelini ocjenjivački sud nagrađuje Revizora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija koje je ostvarilo iznimno duhovitu verziju klasika primjerenu suvremenoj publici zahvaljujući brzom, precizno vođenom ritmu predstave i vrlo inventivnim rješenjima redatelja i svih njegovih suradnika kao i izvanrednoj igri čitavog vrsnog glumačkog ansambla.