NAGRADE VIII. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA

Obrazloženje nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha

 

 

            Velikan hrvatskog kazališta, glumac najviših dometa, jedan od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella Josip Bobi Marotti od 1986. do 2010. redovito je nastupao u Glumačkoj družini Histrion gdje su do punog izražaja došle njegove vrhunske komičarske sposobnosti, a i njegova velika ljubav prema komediji koju je dijelio s Histrionima u nizu iznimnih predstava. U sjećanje na tu zajedničku ljubav i izvanredno plodonosnu suradnju ove smo godine po osmi put organizirali festival Bobijevi dani smijeha na kojem je prikazan rekordan broj od petnaest komedija. Većina tih predstava bila je rasprodana, čak i onda kada se gledalište proširivalo dodatnim sjedalima, što pokazuje veliko zanimanje publike za tu vrstu kazališta.

 

            Iz tog impozantnog broja Ocjenjivački sud 8. Bobijevih dana smijeha u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnica publike profesorica Marija Draginić kao posebno vrijedne nagrađuje sljedeće:

 

            U predstavi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Zaljubljeni Shakespeare u režiji Stanislava Slováka Bobijevu nagradu za najbolju mladu glumicu dobiva Dajana Čuljak za ulogu Viole, djevojke iz viših slojeva koja se presvlači u muškarca da bi mogla nastupati u elizabetinskom kazalištu. Dajana Čuljak je pokazala široki raspon interpretatorskog umijeća kako u komičnim situacijama tako i u onima u kojima s mnogo strasti iskazuje ljubav prema kazalištu i njegovom velikom piscu kao osobi efektno brišući granice između kazališta i života.

 

            Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Damiru Lončaru za tumačenje plastičnog kirurga Puriše Vujadinovića u predstavi Glumačke družine Histrion Fine strine s Opatovine Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića. Komičnu figuru Srbina koji se na početku raspada Jugoslavije našao na specijalizaciji u Zagrebu i bio ucijenjen od tajnih službi Damir Lončar je obogatio iznimno originalnom i duhovitom interpretacijom uz niz vlastitih ne samo glumačkih nego i tekstualnih rješenja, stvorivši neodoljivo groteskan lik koji je uz to i atraktivno crnohumorno zrcalo dijela problema nastalih u prijelomnim vremenima.

 

            Kao najbolja glumica nagrađuje se Ksenija Pajić za dvije iznimne uloge – Maše u Dekorateru Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirum i režiji Nine Kleflin i Akuline Ivanovne Gradskog dramskog kazališta Gavella u predstavi Malograđani Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija. Njezina Maša je suvremena udata žena koja u strahu da će se otkriti njena bračna nevjera s mnogo domišljatosti nastoji riješiti nemoguću situaciju stvarajući svojom ozbiljnošću neodoljivo komične situacije, a grandiozan raspon glumačkog umijeća dokazuje potpuno drugačijom kreacijom  Akuline, vrlo dojmljivim portretom tipične malograđanke.

 

            Najbolja predstava ovogodišnjih 8. Bobijevih dana smijeha je Ja od jutra nisam stao Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh koja vrlo preciznim redateljskim postupkom brzog ritma uz izvanrednu igru čitavog ansambla vrhunskom interpretacijom vrlo originalnog i duhovitog teksta na atraktivan način obrtanjem uobičajenih patrijarhalnih stavova stvara neočekivanu sliku odnosa spolova u našoj svakodnevici.