NAGRADE 12. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA

Josip Bobi Marotti, jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatskog glumišta, jedan od utemeljitelja kazališta Gavella, izvanredan pedagog, veliki glumac i komičar koji je od 1986. redovito s velikim uspjehom nastupao u predstavama Glumačke družine Histrion pokazujući veliku ljubav prema komediji, svoju je posljednju ulogu u Histrionima odigrao 2010. godine. Uspomeni na tog iznimno duhovitog i dragog čovjeka čiji je rad na predstavama veseljem obogaćivao čitav ansambl, Histrioni su posvetili Festival komedija Bobijevi dani smijeha kojim ove godine već dvanaesti put otvaraju svoju sezonu.  

            Ocjenjivački sud 12. Bobijevih dana smijeha u sastavu: glumica Ankica Dobrić, predsjednica, predstavnik publike Branko Babac i redatelj Ivan-Goran Vitez izražava zadovoljstvo brojnošću i kvalitetom prikazanih predstava koje su privukle velik broj gledatelja pokazujući kako su, u teškim i dramatičnim vremenima, radost i zadovoljstvo koje ova vrsta teatra donosi posebno važni. Oni koji su u tome imali najviše uspjeha zaslužili su četiri ravnopravne nagrade i tri posebna priznanja.

Prvo od tih priznanja dodjeljuje se produkciji Istarskog narodnog kazališta Levan Beach Hotel Michaela i Susan Parker, u prijevodu i režiji Jasminka Balenovića. Iznimno poletan mladi ansambl Istarskog narodnog kazališta čini ovu komediju gledateljskim užitkom, a poseban joj šarm daje i prijevod na istarsku čakavicu kojom se ističe hrvatska lingvistička šarolikost.

Posebno priznanje dobiva i Mariji Kolb za ulogu Lorelei – Lorice u predstavi Muškarci više vole plavuše Morane Foretić, Dorotee Šušak i autorskog tima, u režiji Morane Foretić, a produkciji Kazališta KNAP. Marija se prihvatila nimalo lakog glumačkog zadatka interpretacije djevojke u potrazi za gospodinom Savršenim, uloge koju je u filmskoj holivudskoj verziji odigrala neponovljiva Marilyn Monroe. Marija je zadivljujućom izvedbenom energijom ulozi dala snažan osobni glumački pečat i stala uz bok slavne prethodnice. 

Treće posebno priznanje dodjeljuje se Lari Nekić za ulogu tiktokerice Lare u predstavi Krčmarica Purgerica Carla Goldonija u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Glumačke družine Histrion. U kolopletu likova koji se vrte oko naslovne krčmarice Purgerice, Larina interpretacija posebno se izdvojila vrlo vještim doziranjem razine bedastoće koja odlikuje današnje zvijezde društvenih mreža, a posebno nam je drago kako je to uočio i ocjenjivački sud Nagrada hrvatskog glumišta, koji joj je dodijelio nominaciju za izuzetno glumačko ostvarenje mlade umjetnice.

Bobijevu nagradu za najbolju mušku ulogu ove godine dodjeljujemo Janu Kerekešu za ulogu Hrvoslava u predstavi U zdrav mozak autora i redatelja Ljubomira Kerekeša, u produkciji Kerekesh teatra. U predstavi u predstavi u kojoj pratimo šestoro duševnih bolesnika, Jan je uspio postići izvrstan balans između komičnosti i autentičnosti, učinivši svog Hrvoslava likom kojem se ujedno možemo i smijati i razumjeti ga, ne upavši u zamku prevelike karikaturalnosti.

Bobijevu nagradu za najbolju žensku ulogu dobile su dvije glumice, za istu ulogu tj. verzije iste uloge.

Lidija Florijan kao Anđelija u Zakonu Zagore autora i redatelja Ivana Lea Leme u produkciji Gradskog kazališta mladih iz Splita, uvodi nas i izvodi iz tragikomične priče o ljubavi i životu dvoje od milja prozvanih Vlaja. Lidijina izvedbe protagonistice Anđe zrači glumačkom sigurnošću, a krase je i brojni, savršeno odmjereni izvedbeni naglasci kojima svom liku daje na dodatnoj upečatljivosti. Lidija kroz predstavu lakoćom proživljava i, do granice neprepoznatljivosti, nekoliko glumačkih transformacija u manje epizodne uloge i u kompletno izvrsnom ansamblu izdvojila se svojom interpretacijom.

A izdvojila se i Mia Vladović, također kao Anđelija u istoj predstavi, u Anđinom životnom periodu prve tjelesne konzumacije s ljubavlju svog života Antom. Mia taj trenutak proživljava kroz fenomenalno interpretiran poetski monolog, kroz koji dokazuje sav svoj glumački raspon i snagu, te je u predstavi krcatoj upečatljivim sekvencama uspjela kreirati najupečatljiviju.       

Nagradu za najbolju predstavu dobiva Zakon Zagore autora i redatelja Ivana Lea Leme u u produkciji Gradskog kazališta mladih iz Splita. Riječ je o predstavi kojoj uspijeva ono najteže – potpuno komunicirati s publikom, a pritom biti i umjetnički relevantnom. Izvrstan tekst i lepršava režija Ivana Lea Leme čini ovu ljubavnu Odiseju kroz našu recentnu prošlost pravom poslasticom u kojem niti jedan element kazališnog izričaja ne zaostaje: od sjajnih glumačkih izvedbi, preko upečatljivih scenografije, kostimografije i šminke, sve do efektne glazbe, scenskog pokreta i oblikovanja svjetla. Izražavamo veliku radost što smo kroz Zakon Zagore mogli uživati u potpunom kazališnom iskustvu i nadamo se da će što veći broj publike diljem Hrvatske imati tu istu priliku.