REVIZOR

Premijera:
20.10.2017
Autor:
Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Prijevod:
Zlatko Crnković
Redatelj:
Dražen Ferenčina
Adaptacija:
Dražen Ferenčina
Kostimografija:
Marita Ćopo
Scenografija:
Miljenko Sekulić
Glazba:
Mate matišić
Producent:
GK Komedija
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Anton A. S. Dmuhanovski, upravitelj grada: Damir Lončar Ana Andrejevna, njegova žena: Dubravka Ostojić Marija Antonovna, njegova kći: Nina Kaić Madić / Ana Magud Luka L. Hlopov, školski nadzornik: Davor Svedružić Amos F. Lj. Tjapkin, sudac: Goran Malus Artemij F. Zemljanika, kurator dobrotvornih ustanova: Ivica Zadro Ivan K. Špekin, upravitelj poštanske stanice: Igor Mešin Petar I. Dopčinski, mjesni vlastelin: Saša Buneta Petar I. Bopčinski, mjesni vlastelin: Vanja Ćirić Ivan A. Hlestakov, službenik iz Sankt Peterburga: Filip Juričić Osip, njegov sluga: Ivan Magud Stjepan I. Uhovjortov: Ljubo Zečević Abdulin, trgovac: Dražen Bratulić Sluga u hotelu: Marija Borić

Drama Revizor, N. V. Gogolja, bez sumnje spada među najpoznatije i najbolje društvene komedije; bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Ideja komedije sadržana je u jednoj izjavi samog Gogolja: “U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.”
Radnja se događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora. Konstantni nesporazumi, koji se temelje na pogrešnom razumjevanju stvarnosti čine da pravog revizora uopće ne upoznamo. Umjesto toga caruje lažna i potkupljiva institucija revizorstva prikazana kao zbilja preplašenih činovnika. Grijesi su tako rodili strah, taj pak izmišljenog revizora. Revizor je i dalje slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava – korupcija, mito, zloporaba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjega nego i našega doba.