ZA UMRIJET OD SMIJEHA

Autor:
Christopher Durang
Prijevod:
Mirna Čubranić
Redatelj:
Mario Kovač
Adaptacija:
Marko Torjanac
Kostimografija:
Ana Fucijaš
Scenografija:
Zdravka Ivandija Kirigin
Producent:
TEATAR RUGANTINO & PLANET ART, Zagreb
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Gordana Gadžić, Marko Torjanac
Puna cijena karte:
60 kn
Cijena karte sa popustom:
40 kn

Oni su puni mana. Oni su zahtjevni. Oni su teški.
Oni su antijunaci našeg doba.
Oni su mi kad zatvorimo oči.
Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni.

 

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdestih godina prošloga stoljeća. 
U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.
Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti.  

Glavni junaci ove predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti: 

Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni?
Smijemo li biti autentični?
Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima?
Jesu li snovi  sigurno utočište?
Jesu li to uopće naši snovi? 
Ili točnije – čije snove sanjamo,  treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!

U središtu ove komedije je dvoje frustriranih, neurotičnih, razdražljivih, uplašenih i izgubljenih ljudi, koji se jako teško nose s vlastitim životnim nedaćama i izvrnutim vrijednostima hrvatskog društva. Istovremeno i satirička je to fantazija koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnosti iz zamišljene budućnosti…