GRUNTOVČANI

Premijera:
08.03.2020
Autor:
Mladen Kerstner i Boris Svrtan
Redatelj:
Boris Svrtan i Rajko Minković
Adaptacija:
Boris Svrtan
Kostimografija:
Vedrana Rapić
Scenografija:
Boris Svrtan
Glazba:
Glazbena družina Cinkuši, Živan Cvitković / Dubravko Ivančan i Ivica Kiš
Inspicijent:
Mirela Tihava
Rasvjeta:
Aleksandar Mondecar
Producent:
SK Kerempuh, Zagreb
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Matija Šakoronja, Mirela Videk Hranjec, Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Boris Svrtan, Anita Matić Delić, Nina Erak-Svrtan, Filip Detelić, Ines Bojanić, Ornela Vištica, Borko Perić, Luka Petrušić, Karlo Mlinar, Ivica Zadro

PREDSTAVA SE IZVODI U SATIRIČKOM KAZALIŠTU KEREMPUH i ULAZNICE SE PRODAJU U SK KEREMPUH PO NJIHOVIM CIJENAMA I UVJETIMA!

 

 

Kazališni tekst Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana nastao je adaptacijom Kerstnerove žuhke komedije Weekend u Gruntovcu koja je izvođena u kazalištu Komedija 1970-ih godina, ali nije nikad ekranizirana. U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatječemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerova remek-djela – Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge – a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novoga tipa hrvatskoga kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova u peripetijama i međusobnim sukobima dođu do punoga izražaja. U apsurdnom sudaru toga gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga diktiranoga napretka izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma. U ovoj žuhkoj kajkavskoj komediji kroz humorne i emotivne uzlete i ponore, u urnebesnom ritmu nalik kriminalističkom romanu, pitat ćemo se na kraju kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom. Gruntovec tako postaje razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom. Tome se, naravno, danas možemo samo smijati, a katarza će doći kada se najmanje budemo nadali.

Boris Svrtan

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4GWlSfUDpUc&feature=emb_title