ŠKOLA ZA ŽENE

Autor:
Jean-Baptiste Poquelin Molière
Redatelj:
Nikola Zavišić
Producent:
HNK Osijek
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Ivan Ćaćić, Antonia Mrkonjić, Antonio Jakupčević, Sandra Lončarić, Mario Rade, Jasna Odorčić, Duško Modrinić i Selma Mehić
Puna cijena karte:
80 kn
Cijena karte sa popustom:
60 kn

Komedija “Škola za žene” Jeana-Baptiste Poquelina Molièrea, u režiji Nikole Zavišića, premijerno je u petak navečer izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Ravnateljica Drame osječkoga HNK Petra-Bernarda Blašković ocijenila je kako je izbor ovoga teksta i redatelja predstave “zanimljiva dobitna kombinacija” zato što Zavišića voli i mlađa publika, a njegov pristup teatru je, dodala je, “ono o čemu sanja svaka kazališna kuća”. Blašković je istaknula da je to je od ključne važnosti kada se radi predstava po kontroverznom tekstu kao što je ovaj.

Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja smatra kako je redatelj napravio veliki iskorak, jer predstava ima velika dozu humora, a s druge strane, propituje čitav niz problema s kojima se žene susreću u društvu.

Redatelj Zavišić objasnio je da u predstavi ima niz komičnih situacija i songova, ali isto tako i parodije na operetu i operu, mjuzikl i dramske scene koje su poetske i plesne.

Zato je uvjeren da će publika voljeti gledati ovakvog Molièrea koji nije tradicionalan te da se, uz puno smijeha, može očekivati i puno poetskih slika, koje su ponekad čak i strašne, ali da je, zapravo između toga smijeha i straha, ključ ove priče o položaju žene u 17. stoljeću i danas.

“Je li se tu nešto promijenilo, koliko žena uopće može odlučivati o svome životu, koliko ima pravo na obrazovanje, što je muški šovinizam, mislim da smo sve te teme jasno potkrijepili kroz humor, ali nekada i mračni humor, koji je koristio Molière”, poručio je redatelj Zavišić.

Glavnu ulogu za ovu predstavu pripremao je glumac Aleksandar Bogdanović, koji je 25. prosinca prošle preminuo od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći, a ulogu je preuzeo Ivan Ćaćić koji je istaknuo da su, pripremajući predstavu, dali sve od sebe kako bi prebrodili ovo teško razdoblje.

“Zajedno smo dijelili tugu, ali i radost što smo predstavu doveli do kraja. Bio sam dobar prijatelj s Aleksandrom i znam da je to ono što bi i on najviše htio”, rekao je Ćaćić.

Po završetku premijere, u počast Aleksandru Bogdanoviću prikazane su video snimke proba za predstavu, u kojima je sudjelovao Bogdanović, što je publika pozdravila dugotrajnim pljeskom.

U predstavi su nastupili Ivan Ćaćić, Antonia Mrkonjić, Antonio Jakupčević, Sandra Lončarić, Mario Rade, Jasna Odorčić, Duško Modrinić  i Selma Mehić. Dramaturginja predstave je Dora Golub, kostimografkinja Suna Kažić, scenograf je Igor Vasiljev, a scenski pokret i koregorafiju osmislila je Maja Huber.