ZNAŠ TI TKO SAM JA

Praizvedba:
06.03.2020
Autor:
Ivan Penović
Redatelj:
Ivan Penović
Asistent redatelja:
Vida Zelić
Kostimografija:
Glumački ansambl predstave
Scenografija:
Filip Triplat
Glazba:
Karlo Mrkša, Filip Triplat
Inspicijent:
Suzana Bogdan-Pavek
Rasvjeta:
Dragan Micić, Ivan Penović
Producent:
HNK Zagreb
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Livio Badurina, Bernard Tomić, Silvio Vovk, Lana Barić i Nina Violić
Puna cijena karte:
80 kn
Cijena karte sa popustom:
60 kn

Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova.

Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok netko drugi uvijek djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli...

Ova predstava polazi od likova smišljenih po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestoga stoljeća. Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja). Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni Kralj Ubu Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, stvarajući pritom nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.