MISTERO BUFFO

Praizvedba:
16.06.2012
Autor:
Dario Fo
Prijevod:
Valter Roša i Aleksandar Bančić
Redatelj:
Aleksandar Bančić
Producent:
INK Pula
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Valter Roša
Puna cijena karte:
70 kn
Cijena karte sa popustom:
50 kn

Trajanje predstave: 90 minuta

 

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna.
Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.
Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.
Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.
Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.
Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Lakrdije:
Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=zORiHm3F2WY 

 

IZ KRITIKE:

S obzirom da je Roša na sceni sam, on uz pomoć pantomime, zvukova koje proizvodi i više nego vrsne glume, publici zorno predočava likove koje igra i priču koju pripovijeda. Tako gotovo da možete vidjeti konja, čuti krčkanje vode u kotlu, zorno si predočiti prašnjave srednjovjekovne ulice… Na taj način svatko zapravo gleda tj. zamišlja svoju predstavu i ona je na neki način poput knjige. Tu je, dakako, iznimno bitna i komunikacija s publikom te spomenuta improvizacija...  Zadivljuje lakoća kojom glumi...


Ono što posebno zadivljuje jest činjenica da se toliko udubite u predstavu, zvukove i mimiku, da na kraju imate osjećaj da ste gledali predstavu s kostimima, glazbom i nekoliko glumaca. U prilog tome ide i Rošina izjava/zahvala nakon gromoglasnog pljeska: „Hvala što ste maštali s nama!“
© Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr