MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK

Autor:
Tituš Brezovački
Redatelj:
Krešimir Dolenčić
Asistent redatelja:
Mihael Kramarić
Adaptacija:
Krešimir Dolenčić, Ozren Prohić i Vid Balog
Kostimografija:
Martina Ptičar
Scenografija:
Irena Kraljić
Asistent scenografije:
Marta Dolenčić i Kristijan Popović, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Koreografija:
Matea Bilosnić
Glazba:
Ivan Josip Skender
Inspicijent:
Sanjin Rožić
Rasvjeta:
Ivan Štrok
Producent:
HNK Varaždin
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Dea Presečki ,Robert Plemić, Denis Bosak, Robert Španić, Zdenko Brlek, Matko Buvač, Mladen Grof Jerneić Erdödy, Darko Plovanić i Vid Balog
Puna cijena karte:
80 kn
Cijena karte sa popustom:
60 kn

Matiaš grabancijaš dijak spada u jedan od najintrigantnijih tekstova kako starije kajkavske drame, tako i hrvatske starije književnosti uopće. Za razliku od mnogih drugih drama starije kajkavske književnosti, ova je drama iznimno originalna, izmišljena od samog autora u cjelini, a utjecaji ili uzori iz drugih književnosti u najmanju su ruku toliko udaljeni da bismo mogli govoriti samo o motivskim elementima koji su zajednički cjelokupnoj zapadnoeuropskoj književnosti.

Karnevalizacija, čudotvorstvo, racionalna kritika korumpiranog i iskvarenog društva, a sve pod snažnom vertikalom racionalizma, etike i kritičnog domoljublja, elementi su koji označuju ovu komediju.

Dramaturška krhkost u kojoj prizore isključivo povezuje lik Matijaša te stalnost mana i slabosti drugih likova, ovu dramu čine, i u dramaturškoj strukturi specifičnom i intrigantnom.

Radi se o komadu koji, kako tematski, tako i strukturalno korespondira s današnjim osjećanjem svijeta i dramskog pisma.

Zanimljivo je da taj komad u HNK u Varaždinu nije bio na repertoaru od 1981. godine, a i nakon toga rijetko je igran na našim pozornicama, iako se radi o beskrajno intrigantnom i komunikativnom tekstu.

Njegova specifičnost upravo jest u spajanju racionalističkog shvaćanja svijeta i potpuno karnevalskih, farzesknih i negromanskih scena.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BNhAeaFCI_U 

Trajanje: 90 minuta