LUDNICA S TENORIMA

Autor:
Ken Ludwig
Redatelj:
Nina Kleflin
Scenografija:
Osman Arslanagić
Koreografija:
Sara Lovrić Caparin
Glazba:
Dinko Appelt
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Filip Juričić, Ronald Žlabur, Jasna Palić Picukarić, Damir Lončar, Dea Presečki, Filip Hozjak i Nina Kaić Madić

Ludnica s tenorima američki je kazališni hit iz pera slavnog komediografa Kena Ludwiga. Ovaj slavni autor napisao je brojne komedije koje su mu donijele slavu na Broadwayu i West Endu, a posebno se proslavio farsom Posudi mi tenora koja prethodi sadašnjem nastavku nazvanom Comedy of Tenors (Ludnica s tenorima).

Kao veliki znalac kazališta, glazbe i opere Ken Ludwig napisao je beskrajno zabavan komad o umjetnicima, sa svim njihovim manama i vrlinama, vedru i lepršavu komediju ispunjenu najpoznatijim tenorskim napjevima.

Radnja se odvija u jednom elegantnom pariškom hotelu 1936. godine. Tri slavna tenora pripremaju koncert desetljeća, ali nažalost, sve pođe po zlu. Glavna zvijezda, čuveni Tito Merelli, želi odustati od koncerta, producenti čupaju kose, tenori, zbog međusobnih zavrzlama, svađa i krivih pretpostavki, jedan po jedan odustaju od nastupa.

Srećom tu je tenor – amater, hotelski poslužitelj Beppo koji  je frapantno sličan slavnom Merelliju (igra ga, naravno, isti glumac), pa ga pokušaju podmetnuti za lažnog Merellija. Uz to tu je i mladi tenor koji je zaručnik Merellijeve kćeri (iako on misli da je zapravo ljubavnik njegove žene), a da se sve dodatno zakomplicira u radnju se uvlači i jedna bivša ljubavnica, Ruskinja, koja i sada ima romantična očekivanja.

Na kraju, sve se, naravno, završi sretnim ishodima, priznanjem ljubavi i ponekom neočekivanom prinovom. Nježni i pomalo sentimentalni štih ove komedije čini ju svevremenom bajkom o ljudima koji su talentirani, duhoviti, smiješni i dobri. To je kazališni komad poslije kojeg se osjećamo dobro, koji poetizira umjetnost, ali i ljubav kao veliku iscjeliteljsku silu.

Brza i dinamična radnja puna neočekivanih obrata prava je poslastica za publiku. Uz to, kako je riječ o tenorima koji se pripremaju za koncert, predstava obiluje poznatim songovima, pa se može reći da je kombinacija glazbenog i dramskog žanra.

Komedija Ludnicu s tenorima postavlja prva u Europi, pa će tako ovaj veliki kazališni hit u našoj produkciji doživjeti svoju europsku praizvedbu.

Od Ludnice s tenorima očekujemo ludu zabavu, te dašak optimizma, veselja i vjere u ljubav i sretne završetke, dakle upravo ono što je publici u ovo vrijeme i najpotrebnije.