Eduardo de Filippo: SUBOTA, NEDJELJA I PONEDJELJAK - IZVEDBA U SK KEREMPUH

Premijera:
25.09.2023
Autor:
Eduardo de Filippo
Prijevod:
Branka Rakić
Redatelj:
Paolo Magelli
Asistent redatelja:
Max Foretić, Mirela Tihava
Adaptacija:
Željka Udovičić Pleština
Kostimografija:
Marita Ćopo
Scenografija:
Miljenko Sekulić
Koreografija:
Tamara Despot
Glazba:
Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Inspicijent:
Mirela Tihava
Rasvjeta:
Aleksandar Čavlek
Producent:
Satiričko Kazalište Kerempuh
Predstava je:
Gostovanje
Izvođači:
Linda Begonja, Mia Anočić – Valentić, Dražen Čuček, Filip Detelić, Igor Jurinić, Vilim Matula, Josipa Anković, Anita Matić Delić, Matija Šakoronja, Marko Makovičić, Hrvoje Kečkeš, Branka Trlin, Vedran Mlikota, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Davor Kovač, Karlo Mlinar

Prodaja ulaznica.

Subota, nedjelja i ponedjeljak, remek-djelo Eduarda de Filippa, talijanskog dramatičara, glumca i redatelja, istražuje dinamiku obiteljskih odnosa i društvenih normi. U nizu komičnih situacija koje se događaju tijekom jednoga vikenda, predstava nam otkriva različite poglede na partnerske odnose, brak, karijeru i život sam. Iako je ova drama napisana prije mnogo desetljeća, njezine teme, kao što su analiza života u zajednici, nedostatak prave komunikacije, traženje ravnoteže između poslovnih obveza i privatnoga života, položaj žene u društvu koji traži promjenu, generacijske razlike – i danas su itekako relevantne.

Kroz humor i satiru, ali i dozu sjete i tuge, predstava oslikava univerzalne aspekte međuljudskih odnosa i pruža prigodu za razmišljanje o vlastitim prioritetima i vrijednostima u ovom našem ubrzanom svijetu.

Nedjeljni ručak u domu obitelji Priore okuplja tri generacije koje žive pod istim krovom. Tu je djed, zatim roditelji, djeca, njihovi partneri, teta, nećak, susjedi i drugi nezvani ili pak zvani gosti – plejada likova čija nas šarolikost uvodi u bogat i često turbulentan svijet razgranatih obiteljskih i inih odnosa dok se prepliću niti njihovih sudbina i međusobnih veza. Glumački ansambl vješto razotkriva slojeve života svojih likova, otkrivajući nam njihove tajne, strahove, ambicije i snove. U tome mediteranski glasnom ali ipak intimnom okruženju otkrivaju se univerzalne istine koje nas sve povezuju kao što je prirodna želja za ljubavlju, razumijevanjem i pripadnošću.

Kao intrigantan okvir priči poslužio je sukob između starog i novog, interakcija tradicije i modernosti. Obitelj Priore čvrsto je ukorijenjena u svojim napolitanskim tradicijama, ali se suočava s vjetrovima promjena koji pušu kroz njihove živote. Sukob generacija jasno ilustrira napetosti između prihvaćanja uspostavljenih normi i neizbježnog traženja novih putova.

Na koncu, svijet predstave Subota, nedjelja i ponedjeljak poslužio je kao mikrokozmos društva, odražavajući promjenjiva vremena i složene odnose koji definiraju ljudsku egzistenciju. Istražujući partnerske odnose, obitelj, tradiciju, modernost i osobne ambicije, drama nudi nijansirano razumijevanje izazova i kompleksnosti s kojima se ljudi suočavaju u svojoj potrazi za srećom i ispunjenjem.

Željka Udovičić Pleština