Dražen Šivak: MASKE

Autor:
Dražen Šivak
Redatelj:
Dražen Šivak
Asistent redatelja:
Maja Posavec
Adaptacija:
Patrik Gregurec, Karla Leko
Kostimografija:
Petra Pavičić
Glazba:
Željko Vukmirica
Rasvjeta:
Bartul Pejković
Producent:
Kazalište Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom EXIT
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Dražen Šivak
Puna cijena karte:
9 €
Cijena karte sa popustom:
7,5 €

Predstava Maske je oživljavanje tradicije commedie dell’arte i njezino približavanje široj publici. U formi predavanja, glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell’arte. Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Moliere, itd.), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika.

Ovaj hommage mnogim znanim i neznanim kolegama glumcima postaje slavljenje glumačke vještine, preobrazbe i moći koju maska nosi od prahistorije do danas. Taj pristup vraća glumca sceni na kojoj se priznaje samo posvećenost svom poslu, a to je ono što ima umjetnik Dražen Šivak.

 

„Šivak je promišljen, staložen, fokusiran, točno lociran, vješt u preobrazbi. Ono što je u ovoj predstavi naročito osvježavajuće je lakoća i mirnoća mnogih Šivakovih preobrazbi, bez lišavanja duhovitosti, komike, zaigranosti i prostora za glumačku interpretaciju. I na kraju, klaunerija u kojoj je Šivak izvrstan: neposredan, dubok, promišljen, smiren i djetinje komunikativan.“
-Petra Jelača, dubrovnik.net