Vanja Jovanović i Filip Jurjević: PRIJATELJI

Autor:
Vanja Jovanović, Filip Jurjević
Redatelj:
Vanja Jovanović
Kostimografija:
Matej Kniewald
Scenografija:
Matej Kniewald
Glazba:
Šimun Matišić
Rasvjeta:
Vanja Jovanović
Tehnika:
Marko Crnčević /Alen Marin
Producent:
Teatar Rugantino i Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Karlo Bernik, Marin Klišmanić i Filip Vidović
Puna cijena karte:
12 €
Cijena karte sa popustom:
9 €

Prvo pijanstvo, prvi sex, završetak škole, upis fakulteta pa zaposlenje, prvi auto, ulazak u brak, prvo dijete, drugo, treće, kredit, posao, posao i još posla pa smrt. Poneko putovanje, razočaranje u ljubavi, preljub, nekad rastava, smrt roditelja i saznanje da više nisi ničiji sin. Punktovi života prosječnog muškarca danas, jučer, sutra i sretan je onaj koji taj život uspije podijeliti sa svojim prijateljima jer oni su obitelj koju čovjek bira.

Ovo je predstava o tome kako se takvi životi odvijaju i kako se ljudi kroz vrijeme mijenjaju. Kako se s ljudima mijenjaju i njihovi odnosi. Kroz vrijeme se talože uspjesi i neuspjesi, traume i zamjeranja što je sve put koji vodi u nerazumijevanje među trojicom prijatelja koji su jednom bili najbliži.

Momačka je večer, prvi od njih se ženi, mjesto radnje je garaža, davno zamišljena špilja, man cave, prostor rezerviran samo za njih. Kako večer odmiče i kako teku alkohol i sjećanja razlike između trojice prijatelja nekad i danas postaju sve transparentnije a zamjeranja sve izraženija, do točke kada se istina svakog od njih mora izgovoriti, što dovodi do temeljnog pitanja predstave – Može li prijateljstvo preživjeti potpunu istinu, to da se baš sve izgovori  i koje su posljedice tog izgovaranja?

Kako podnosimo to da naš prijatelj želi stupiti u brak, da ne želi djecu, da mrzi svoj život, da kod kuće plače na hrvatske sportske uspjehe, da nije prebolio bivšu pet godina kasnije ili da sluša Matiju Cveka?