ARSEN + VITEZ iliti ŠTO JE GLUMAC BEZ SLOBODE

Praizvedba:
28.03.2023
Premijera:
28.03.2023
Autor:
Zlatko Vitez (izbor stihova i glazbe)
Redatelj:
Zlatko Vitez
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Zlatko Vitez i Oliver Belošević (na klaviru)
Puna cijena karte:
11 €
Cijena karte sa popustom:
8 €

Arsen je jednom rekao: "Jednom Histrion, zanavijeke Histrion!" Nema dana da ga se ne sjetim i ne uzdahnem: "Koliko nam fališ, dragi kume!" Kabare "Arsen+Vitez" je posveta velikom maestru, njegovim stihovima i glazbi koju je stvarao inspiriran kazalištem, ali prije svega dugogodišnjoj suradnji s Glumačkom družinom Histrion. Ono je i sentimentalno prisjećanje na dane kada nismo ni slutili, kako govori njegov stih, "da jednom bit će kraj". Nažalost njega više nema, ali itekako je živ sa svojim mnogobrojnim umjetničkim djelima. To ćete sigurno osjetiti i s ovim najnovijim histrionskim kabaretom.

                                                                                                                      Zlatko Vitez

"U maniri najboljih kabareta, Zlatko Vitez vodio je priču o Histrionima i Arsenu uz izvrsnu i preciznu komunikaciju s Oliverom Beloševićem, uz neke mizanscenske pomake, ustajanje, sviranje violine, minimalno kretanje, izravno se obraćao publici bez šmire, ispričao nekoliko uglavnom političkih dosjetki za određenu publiku, a nikad nije pretjerao i otišao u nekom neprimjerenu tonu ili smjeru, ili bi se iz njega brzo vratio. 

Tehnički i izvedbeno besprijekorna večer upotpunjena je fotografijama i kratkim filmovima nezaboravnih histrionskih dana, snimkama histrionskih predstava, nažalost davnih izvedbi, na kojima smo prepoznavali sve drage nam ljude, divne umjetnike kojih većine nažalost više nema."  - Vesna Muhoberac, kazaliste.hr

"Iskusni scenski meštar Vitez predstavu nije zamislio kao niz pjesama i niz recitacija kojima je želio podsjetiti na bogati Arsenov opus posvećen Histrionima, nego kao interaktivnu kabaretsku predtavu u kojoj ima i pjesama i sjećanja i necenzuriranog političkog naboja. Publika je, naravno, najbolje reagirala na one najpoznatije Arsenove pjesme, koje Vitez i inače često izvodi i koje je i snimio na nosačima zvuka poput blistavog "Angeluša". Publiku je Vitez oduševio i kad je izgovorio pjesmu "Prijatelj na vlasti" u kojoj je Arsen duhovito, na svoj pomalo provokativni i ne baš nježni način bavi Vitezom kao ministrom kulture i političarem. 

Vitez je vrlo energično, u svom stilu, gromkom glasom dokazao da je još uvijek jedan od najboljih, ako ne i trenutno najbolji kazivatelj poezije u Hrvatskoj, ali i jedan od apsolutno najboljih izvođača pjesama kajkavskog štiha." - Denis Derk, "Večernji List"